Türkiye Haber Portalı Logo 2
Masaüstü Reklam
Tiroid Sorunlarının Belirtileri Yorgunluk Ve Depresyon Uyarıcı Olabilir. Dr. Erdem Türemen

Tiroid Sorunlarının Belirtileri: Yorgunluk ve Depresyon Uyarıcı Olabilir. Dr. Erdem Türemen

Boynun ön kısmında, adem elmasının hemen altında bulunan ve kelebek şeklinde bir bez olan tiroid, vücudun metabolizmasını, büyümesini ve gelişimini düzenleyen hormonlar üretiyor.

Tiroid bezinin salgıladığı hormonların vücuttaki tüm organların işlevlerini etkilediğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Türemen, tiroid bezinin vücut sıcaklığından kasların çalışmasına, kalp atış hızından böbrek fonksiyonlarına kadar geniş bir etkiye sahip olduğunu ifade ediyor. Dr. Türemen, kadınların tiroid sorunlarına yakalanma olasılığının erkeklere göre 5 ila 8 kat daha fazla olduğunu da vurguluyor.

Tiroid ve Guatr Farkı: Sık Karıştırılan Kavramlar

Dr. Erdem Türemen, tiroid bezinin zaman zaman guatr ile karıştırılabildiğine dikkat çekerek, “Tiroid boynumuzda yer alan bir salgı beziyken, guatr ise bu bezin büyümüş halini tanımlamak için kullanılıyor” açıklamasında bulundu.

Tiroid Sorununun Belirtileri: Yorgunluk ve Depresyon Uyarıcı Olabilir

Tiroid sorunlarının birçok farklı belirtiyle ortaya çıkabileceğini söyleyen Dr. Türemen, “Yorgunluk, depresyon, kabızlık, kuru cilt, saç dökülmesi, beklenmeyen kilo kaybı ve kalp çarpıntısı tiroid sorunlarının önemli belirtilerindendir” dedi. Özellikle boyunda bir şişlik veya kitle fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir endokrinoloji uzmanına başvurulması gerektiğini belirten Dr. Türemen, tiroid nodüllerinin büyük bir kısmının iyi huylu olduğunu, ancak bu tür belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ekledi.

Tiroid Bezi Nedir Belirtiler Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir Dr. Erdem Türemen (2)

Tiroid Kanseri: Erken Teşhis ile Tedavi Mümkün

Tiroid kanserinin, tiroid bezindeki hücrelerin kontrolsüz büyümesi sonucu ortaya çıktığını belirten Dr. Türemen, erken teşhis edildiğinde tiroid kanserinin tamamen tedavi edilebileceğini söyledi. Boyunda şişlik, boğazda sıkıntı hissi, ağrı, yutkunma güçlüğü, nefes almada zorluk, ses kısılması, kilo artışı ve sinirlilik gibi belirtilerin tiroid kanserine işaret edebileceğini belirten Dr. Türemen, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2020 yılında tiroid kanserinin dünya genelinde görülme sıklığının %3 olduğunu paylaştı. Türkiye’de tiroid kanserinin görülme sıklığı artış gösterse de, ölüm oranlarının giderek azaldığını vurguladı.

Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Hakkında

Yaşam kalitesini artırmak amacıyla dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmayı hedefleyen Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi, Johns Hopkins Medicine (JHM) iş birliği ile tıbbın en güncel uygulamalarını hastalarına sunuyor. Onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları gibi birçok alanda hizmet veren hastane, hasta odaklı yaklaşımla güvenilir ve kaliteli sağlık hizmetleri sunmaktadır.


Turhapo Logo 2
Türkiye Haber Portalı Logo 2
Türkiye News Portal Logo