Son yıllarda hızla artan enflasyon ve döviz kuru dalgalanmaları, eğitim sektöründeki maliyetleri de artırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2024 Temmuz ayında TÜFE, bir önceki aya göre %3,23, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,78 oranında artış gösterirken; bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %104,50 ile eğitim oldu.
Kitap, kırtasiye malzemeleri, okul kıyafetleri, laptop, tablet gibi eğitim için gerekli teknolojik cihazlar ve ders kitapları gibi temel ihtiyaçlardaki fiyat artışları dikkat çekiyor. Tüm Kırtasiyeciler Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre, kırtasiye ürünlerine geçen yıla oranla %60 oranında zam geldi. Dernek, 22 temel kırtasiye ürününden oluşan bir listenin bu yılki maliyetinin 1.625 TL olduğunu belirtti. Defter, kalem, çanta gibi ürünlerde %35 ila %60 arasında değişen fiyat artışları yaşandı. Örneğin, geçen yıl 15 TL olan 60 yapraklı yazı defteri bu yıl 28 TL’ye, sırt çantası ise 300 TL’den 500 TL’ye yükseldi.
Özel okul ücretlerinde %100’e varan artış
Özel okul ücretlerindeki artışlar, özellikle büyük şehirlerde ebeveynler için ciddi bir mali yük haline geldi. İstanbul gibi metropollerde özel okul ücretleri 200 bin liradan 2 milyon liraya kadar değişiklik gösterebiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın %57’lik zam sınırlaması, sadece aynı kademede devam eden öğrenciler için geçerli olup, kademe geçişlerinde uygulanmıyor. Bu da, aynı okulda ilkokuldan ortaokula geçiş yapan öğrencilerin velileri için ciddi maliyet artışlarına yol açıyor. Yeni vergi düzenlemeleriyle birlikte KDV oranlarının %8’den %10’a çıkması, özel okulların maliyetlerini daha da artırdı.
Okulların açılması ve eğitim harcamalarının arttığı eylül ayı yaklaşırken, ailelerin bütçelerini daha dikkatli planlaması gerekiyor. Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, geçtiğimiz yıl kredi kartından nakit çekim oranlarında okula dönüş sezonu olan ağustos ayında temmuza oranla %52’lik artış yaşanmıştı. Ancak bu yıl mart ayında kredi kartından yapılan nakit avans çekimlerinde taksit sayısı 12’den 3’e düşürüldü. Bu değişiklikten sonra, şubat ayında 121 milyon TL olan nakit çekim miktarı %58’lik bir düşüşle 51 milyon TL oldu.
HangiKredi, eğitim harcamalarınızda kullanabileceğiniz birbirinden avantajlı fırsatları karşılaştırma imkanı sunuyor.
Bankaların %0 faizle sunduğu nakit fırsatlarını eğitim harcamalarınızda değerlendirebilirsiniz:
· QNB Finansbank ve Akbank’ın 6 ay vadeli 20.000 TL kredi ve 3 ay vadeli 25.000 TL nakit avans olmak üzere toplam 45.000 TL’ye varan faizsiz kampanyalarından,
· Türkiye İş Bankası’nın 3 ay vadeli 25.000 TL ve DenizBank’ın 6 ay vadeli 10.000, 3 ay vadeli 15.000 TL olmak üzere toplam 25.000 TL nakit avans fırsatlarından,
· Garanti BBVA’nın 6 ay vadeli 20.000 ve Enpara’nın 3 ay vadeli 10.000 TL faizsiz ihtiyaç kredilerinden faydalanabilir ve okul, kırtasiye gibi masraflarınızı daha kolay yönetebilirsiniz.
Bunun yanı sıra bankalar, okul ödemeleri yükünü hafifletmek için tüketicilere kredi kartı harcamalarında çeşitli avantajlar sunuyor. Türkiye İş Bankası, Enpara, Garanti BBVA, Denizbank, TEB veya Halkbank kredi kartlarına başvurarak, peşin eğitim ödemelerinde 6 aya varan faizsiz taksit fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Mevcut taksitlere ek 5 taksit imkanı için ise Ziraat Bankası, Vakıfbank veya Kuveyt Türk kredi kartlarını tercih edebilirsiniz.
HangiKredi üzerinden bankaların sunduğu fırsatları karşılaştırarak size en uygun olanını seçebilir ve şubeye gitmeden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.