Türkiye Haber Portalı Logo 2
Masaüstü Reklam
2021 Pandemi Sonrasında çalışan Esenliğinde Ciddi Değişim Wellbees Verileri

2021 pandemi sonrasında çalışan esenliğinde ciddi değişim: Wellbees verileri

Wellbees, 2022 yılının çalışan esenliği haritasını çıkardı

Yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees, 2022 yılının esenlik haritasını çıkardı. 18 ülkede 45 şirket üzerinden 100 bini aşkın çalışana ulaşan Wellbees’in verilerine göre kendini iyi hissettiğini söyleyen çalışanların oranı yüzde 58 oldu. X kuşağında her 100 kişiden 65’i ruh halini iyi olarak tanımlarken, bu oran Y kuşağında yüzde 59, Z kuşağında ise yüzde 56 oldu. Bununla birlikte pandemi kısıtlamalarının yaşandığı 2021 yılında kullanıcıların en çok okuduğu konu başlığı olarak ön plana çıkan sosyal esenlik, 2022 yılında yerini fiziksel ve duygusal esenliğe bıraktı.

Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu

Çalışanların mesleki ve kişisel hayatlarında kendilerini daha iyi hissetmelerine katkı sunan yeni nesil çalışan esenliği platformu Wellbees, 2022 yılının esenlik haritasını çıkardı. Platformu kullanan 18 ülkedeki 45 şirkette çalışan 100 bin çalışanın günlük yaşamları, uyku kaliteleri, katıldıkları etkinlikler gibi platforma girdikleri bilgilerden derlenen veriler, pandeminin ardından yaşanan değişimi de gözler önüne serdi.

Buna göre Wellbees platformuna giriş yapan kullanıcılara her gün sorulan “Bugün nasıl hissediyorsun” sorusuna karşılık kendini iyi hissettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 58 oldu. Kendini iyi hissetmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 7 olarak kaydedildi.

X kuşağı ve erkekler daha iyi hissediyor

1 ila 5 arasındaki puanlama sisteminde, çalışanların 2021 yılında 4,18 olan ortalama mod puanı 2022 yılında 4,27’ye yükseldi. Kuşaklara göre bakıldığında X kuşağının yüzde 65’i ruh halini iyi olarak değerlendirdi. Y kuşağında bu oran yüzde 59 olurken, Z kuşağında ise yüzde 56’ya düştü. Ruh halinde cinsiyete göre de önemli bir farklılık saptandı. Buna göre kadınların yüzde 50’si ruh halini iyi olarak ifade ederken, erkeklerde bu oran yüzde 65 olarak ölçüldü.

7 milyardan fazla adım, 1,1 milyon bardak su

Ruh halinde önemli bir etkisi olan uykuda da 2022 yılında az da olsa iyileşme yaşandı. Buna göre 2022 yılında çalışanların yüzde 45,9’u iyi uyuduklarını belirtti. Bu oran 2021 yılında yüzde 44,3’tü. 2022’de kalitesiz uyuduğunu belirten çalışanların oranı ise yüzde 9 oldu.

2022 yılında Wellbees platformuna girilen toplan adım sayısı 7 milyar 45 milyon 490 bin 80 olurken, 200 ml’lik bardaklarla 1 milyon 184 bin 390 bardak su içildi.

Kışın diyet, baharda spor ve psikologla görüşme

Wellbees’in 2022 esenlik haritasında, platform üzerinden hizmet veren uzmanlara yönelik talep de ölçüldü. Buna göre uzmanlarla yapılan görüntülü görüşmeler bir önceki yıla yüzde 75, görüşme süreleri yüzde 73, yönlendirilen sorular ise yüzde 31 arttı.

2021 yılına göre yüzde 74 artan diyetisyen görüşmeleri en çok Kasım ve Aralık aylarında yapılırken, yüzde 72 artan spor eğitmeni görüşmeleri Kasım ve Nisan aylarında gerçekleşti. Görüşmelerin yüzde 66 oranında arttığı psikolog görüşmeleri de yine spor gibi en çok Kasım ve Nisan aylarında yapıldı.

Evcil hayvanlar paylaşıldı, adımlar ve fotoğraflar yarıştı

Wellbees kullanıcılarının gerek çalışma arkadaşlarıyla gerekse diğer şirketlerde çalışanlarla etkileşime girdiği ve birbirine meydan okuduğu uygulamalar 2022 yılında da büyük ilgi gördü. Meydan okuma (Challenge) bölümünde su içme, adım atma ve fotoğraf yarışmaları eğlenceli ve kıyasıya mücadelelere sahne oldu. Kitap, iyi yaşam, film-dizi, gezi ve sağlıklı yaşam kulüpleri ise 2022 yılının en çok paylaşım yapılan kulüpleri olarak ön plana çıktı. Kullanıcıların bu yarışmalar ve diğer etkinlikler sonucunda topladıkları puanlarla satın aldıkları ürünler ise organik ürünler, bilim setleri, kahve oldu. Çalışanlar ayrıca bu puanlar ile STK’lara bağış da yaptı.

Melis Abacıoğlu: “Çalışanlar mutluluğun formülünü bulmak istiyor”

2022 yılı çalışan esenliği haritasını değerlendiren Wellbees CEO’su Melis Abacıoğlu, “Gerek Wellbees olarak yaptığımız araştırmalar gerekse de bu alanda yapılan global çalışmalar, çalışanların esenlik deneyimine her geçen dönem daha fazla ilgi duyduğunu ve bunu talep ettiklerini gösteriyor. Ücret hala ana faktör olsa da çalışanlar, ruh hallerini düşünen, kendilerini değerli hissedecekleri ekipler içerisinde yer almak istiyor. Biz de 2022 yılı verilerimize baktığımızda uygulamamızı kullanarak ruh halini, uyku durumunu paylaşan çalışan oranında bir önceki göre yüzde 36’lık bir artış olduğunu gördük. Bu tablo bize aslında çalışanların kendi ruh hallerine en uygun esenlik deneyimini talep ettiklerini, mutluluğun formülünü bulmak için çaba gösterdiklerini ortaya koyuyor” dedi.

2021 yılına göre değişiklik gösteren esenlik talebi hakkında da bilgi veren Abacıoğlu, “Pandemi döneminde, özellikle kısıtlamalarda her kesim gibi çalışanların da sosyalleşme ihtiyacı en üst noktaya yükseldiğinden sosyal esenliğe yönelik talepte artış gözlemlemiştik. 2022’de ise çalışanların yeniden bir araya gelmeleri, ofislere dönüşlerin başlamasıyla birlikte fiziksel esenliğe yönelik ilgi arttı. Nispeten daha hareketsiz geçen pandeminin ardından adım yarışmalarına gösterilen büyük ilgi de bunun bir sonucu. Sosyal esenliğin önünde, ikinci sırada yer alan duygusal esenlik ihtiyacı ise içinde olduğumuz belirsizlik döneminin çalışanlara yansıması” diye konuştu.

Wellbees: Yeni Nesil Çalışan Esenliği Platformu hakkında:
Wellbees, çalışanlar için geliştirilmiş B2B SaaS formatında yeni nesil esenlik mobil uygulamasıdır. Çalışan esenliğini bütünsel olarak sunar. Sosyalliğin gücünü arkasına alır, her çalışana kişiselleştirilmiş hizmet verir. Uzman desteği, şirket kültürüne özel etkinlikleri, 8 wellbeing başlığını kapsayan içerikleri ve daha fazlası ile sekiz ayrı dil seçeneğine sahip olan Wellbees, 18 ülkede hizmet veren Türkiye çıkışlı global bir şirkettir.


Turhapo Logo 2
Türkiye Haber Portalı Logo 2
Türkiye News Portal Logo